Verplichte CO2-rapportage voor zakelijk verkeer

Wist je dat je vanaf 1 januari 2024 verplicht bent om het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van je medewerkers te rapporteren? Dit geldt voor organisaties vanaf 100 medewerkers en meer.

Wist je dat je vanaf 1 januari 2024 verplicht bent om het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van je medewerkers te rapporteren? Dit geldt voor organisaties vanaf 100 medewerkers en meer.

De verplichte CO2-rapportage in het kort

De regeling, tot stand gekomen in het Klimaatakkoord, houdt in dat bedrijven met meer dan 100 werknemers vanaf januari 2024 verplicht zijn om de CO2-uitstoot van alle reizen van werknemers te registreren en te rapporteren.  ‘’Deze maatregel is een van de maatregelen die het kabinet treft om de CO2-uitstoot in Nederland te verminderen. Het kabinet wil dat alles op de weg in 2050 volledig zonder uitlaatgassen rijdt. Het verkeer is momenteel, afhankelijk van hoe je precies rekent, verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de CO2-uitstoot in Nederland. Dit geldt zowel voor woon-werk als zakelijke ritten. Het gaat dan om werknemers die ten minste twintig uur per maand bij je werken. Uitzendkrachten en vrijwilligers tellen niet mee.

Als werknemers hun zakelijk gereden kilometers kunnen declareren, moet je je systeem zo inrichten dat ook bij die declaratie inzichtelijk is wat het vervoersmiddel was, op welke brandstof hij reed en hoeveel kilometer er is gereden.

Hoe richt je je systeem daarop in?

Het declaratiesysteem moet worden aangepast, zodat je de gevraagde gegevens kunt rapporteren. Dat betekent dat je je systeem zo moet inrichten dat bij iedere declaratie inzichtelijk is wat het vervoersmiddel was, op welke brandstof hij reed en hoeveel kilometer er is gereden. Hieronder zie je wat dat betekent per vervoersmiddel. Let op dat ook de kilometers van (e-)fietsen (inclusief speed-pedelec), motoren en brommers meetellen.’’ (Bron: rijksoverheid)

Kortom, werk aan de winkel. Gelukkig zijn er heel veel duurzamere vervoersopties waaronder natuurlijk ook de e-bike.

Onze Zorgfietsen zijn uitgerust met een ingebouwde track & trace waardoor je precies kan bijhouden hoeveel km er is afgelegd. Overzichtelijk en snel digitaal beschikbaar. Daarnaast profiteer je van andere voordelen waarbij de veiligheid van de medewerker centraal staat. Als organisatie betaal je een vast lease tarief per maand waardoor je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. 

Ben je als organisatie al langer op zoek naar duurzamere vervoersmiddelen? En wil je na het lezen van dit berichtje meer weten over de zakelijke voordelen van het leasen van een de Zorgfiets?  Wij vertellen je er graag meer over.

Neem hier contact met ons op. 

Meer artikelen

Aansprakelijkheidsverzekering zakelijke e-bike

Voor zakelijke e-bikes moet een speciale verzekering worden afgesloten. Niet alle ondernemers zijn daarvan op de hoogte. Wij van de Zorgfiets werken samen met een Nederlandse, onafhankelijke verzekeringspartij die een WA + Ongevallen Opzittende verzekering voor de zakelijke e-bike biedt.

Fiets van de zaak

Als je voor een e-bike kiest, dan stoot je per kilometer ruim 60 keer minder CO2 uit dan een benzineauto en ook ruim 25 keer minder dan een elektrische auto. Een flinke besparing dus. Daarnaast is de e-bike goedkoper in aanschaf en gebruik dan de auto.

Ben jij al bekend met de voordelen van het zakelijk leasen van een e-bike?

Wist je dat 1 op de 2 werknemers interesse heeft in een fiets van de zaak? De fiets is de meest gevraagde secundaire arbeidsvoorwaarde in Nederland! Fietsen houdt werknemers gezond en verlaagt het ziekteverzuim tot 25%.

Vragen over de Zorgfiets? Neem contact op!

Download onze folder

Heb jij onze nieuwe brochure al gelezen? Laat je gegevens achter om deze direct te bekijken.