Het Leasen van een E-bike: Wat je Moet Weten voordat je beslist

Het aanschaffen van een e-bike is een investering in gemak, duurzaamheid en mobiliteit. Voor velen is leasen een aantrekkelijke optie, gezien de flexibiliteit en het vermijden van hoge aanschafkosten. Voordat je echter een e-bike least, zijn er enkele belangrijke punten waar je als bedrijf op moet letten. Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Onderhoud
Informeer naar het onderhoud van de e-bike. Sommige leasecontracten omvatten onderhoudsdiensten, terwijl andere dit apart factureren. Wij bieden 2x per jaar preventief onderhoud op locatie aan waarbij we alle onderdelen nalopen en waar nodig vervangen. Zo voorkom je pech onderweg en slijtage van de e-bike. Daarnaast hebben onze e-bikes geen kettingkast meer maar een riemaandrijving. Het voordeel van een riemaandrijving is minder onderhoud of kans op kettingbreuken en slijtage. Een aandrijfriem gaat ook drie tot vier keer langer mee dan een kettingcassette.

Service
Naast het preventief onderhoud komen we langs op locatie om de e-bikes indien nodig te repareren. Tevens leveren wij alle e-bikes standaard met een fietstas, extra slot en mobiele houder. En (indien gewenst) voorzien we de e-bike in jullie eigen huisstijl logo.

Verzekering
Controleer ook of een verzekering is inbegrepen in het leasepakket. Het hebben van een verzekering is extreem belangrijk voor bescherming tegen diefstal, schade of ongevallen. Tot op heden zien we nog heel vaak dat de werkgever denkt verzekerd te zijn door de bedrijfs-aansprakelijkheidsverzekering indien zijn medewerker met de e-bike onder werktijd betrokken raakt bij een (verkeers) ongeluk. Helaas is dat niet standaard zo. Elektrische fietsen, die zakelijk worden ingezet, vallen niet onder de standaard aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. En ook niet onder de wet die regelt dat er voor motorrijtuigen een aansprakelijkheidsverzekering verplicht is. Wij van de Zorgfiets werken samen met een Nederlandse, onafhankelijke verzekeringspartij die een WA + Ongevallen Opzittende verzekering voor de zakelijke e-bike biedt. Zodat je bent verzekerd voor schade die werknemer met de zakelijke e-bike toebrengt aan derden en waarvoor de werkgever aansprakelijk gesteld kan worden. Met het zakelijke E-bike zeker pakket ben je daarnaast ook verzekerd tegen diefstal van de e-bike en schade aan (spullen van) derden. Lees in dit blog meer over onze verzekering.

Keuze van E-bike en Specificaties
E-bikes aanbieders bieden vaak verschillende modellen en specificaties aan. Zorg ervoor dat de e-bike die je kiest past bij de behoeften en rijstijl van je medewerkers. Let op zaken zoals batterijduur, motorvermogen, type versnellingen en remmen en of het model geschikt is voor jouw gebruiksdoelen.

Prijstechnisch is een e-bike met 400 Wh natuurlijk voordelig. Maar als jouw zorgmedewerkers iedere dag meer dan 10 km moeten fietsen van en naar hun cliënten, heb je een zwaardere accu nodig die ook langer dan een dag mee kan. De actieradius van een Zorgfiets is 50-60 km, afhankelijk van weersomstandigheden, omgeving, berijder en gebruik. Wij raden dan ook altijd binnen de zorgwereld een accu aan van minstens 500 Wh en hoger aan.

Veiligheid
De veiligheid van jouw medewerkers staat bij ons voorop. Bij de Zorgfiets betekent dit 24/7 bereikbaarheid dankzij de ingebouwde Zorgfietsknop. Met één druk op de knop krijgt de alarmcentrale een seintje. Ze komen dan direct in actie voor locatiebepaling, bescherming en medische hulp. Dus stel jouw medewerker voelt zich in de bepaalde wijken minder veilig, dan kan hij via de knop op het stuur, direct communiceren met de centralist. Een toegevoegde waarde waarvan we in de praktijk toch vaak zien dat het de medewerker een veiliger gevoel geeft en belangrijker is dan dat het op het eerste oog doet vermoeden.

Toekomst en koppelingsmogelijkheden
Dankzij de geïntrigeerde alarmknop kunnen wij een koppeling maken met jullie (bestaande) deelsysteem. Waardoor medewerkers via een app een e-bike kunnen reserveren. Bovendien kunnen we de Zorgknop direct koppelen aan het planning-, registratie- en declaratiesysteem van de zorginstelling. Ook als dit nu nog niet aan de orde is, het is altijd fijn om te weten dat het mogelijk is.

Door onze jarenlange kennis van de zorgwereld en het samenwerken met onze partners in de e-bike, service- en onderhoudsmarkt verkennen wij graag met jullie de mogelijkheden zodat we een lease contract kunnen opstellen gebaseerd op jullie (toekomstige) wensen.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Meer artikelen

Integratie van de e-bikes in de zorgsector

In de zoektocht naar duurzamere bedrijfspraktijken streven zorgbedrijven ernaar om innovatieve oplossingen te vinden die niet alleen het milieu ten goede komen, maar ook het welzijn van hun medewerkers verbeteren. Een opkomende trend die hier perfect op aansluit, is het introduceren van e-bikes op de werkplek.

Stimuleer, beweeg, transformeer: de kracht van de e-bike in jouw bedrijf

Het stimuleren van e-bike gebruik biedt vele voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Het verbeteren van de gezondheid, het verminderen van milieubelasting en het creëren van een positieve bedrijfscultuur zijn slechts enkele voordelen.

Verplichte CO2-rapportage voor zakelijk verkeer

Wist je dat je vanaf 1 juli 2024 verplicht bent om het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van je medewerkers te rapporteren? Dit geldt voor organisaties vanaf 100 medewerkers en meer.

Vragen over de Zorgfiets? Neem contact op!

Download onze folder

Heb jij onze nieuwe brochure al gelezen? Laat je gegevens achter om deze direct te bekijken.